Správná výživa

12.04.2011 15:03

Proč potřebujete optimální výživu?
1. Jídlo Vám dodává kalorie. Je to energie, která umožňuje Vašim orgánům fungovat.
2. Strava funguje jako stavební materiál pro výrobu krve, kostí, svalů a vnitřních orgánů.
3. Potrava Vám dodává takzvané katalyzátory (např. enzymy, vitamíny). Ty umožňují průběh chcemických reakcí, které přeměňují jídlo na stavební látky.

Kvůli dostatku energie musíte jíst několikrát denně. Měla by to být kvalitní strava. Biologicky jste naprogramováni tak, abyste potřebu energie okamžitě cítili. Máte hlad. Přitahují Vás jídla s vysokým obsahem energie (cukr, tuk).

ZÁKLADNÍ POJMY WELLNESS KUCHYNĚ

Nízkoenergetický / nízkokalorický: obsahuje méně než 170 kJ/100 g nebo méně než 80kJ případě tekutin.
Neenergetický: bez kalorií, obsahuje méně než 17 kJ/100 g, týká se pouze tekutých potravin.
S nízkým obsahem tuku: obsahuje méně než 3g tuku/100 g nebo méně než 0,5 g/100 ml při tekutin.
Bez tuku: obsahuje méně než 0,5 g/100 g nebo 100 ml.
S nízkým obsahem cukru: obsahuje méně než 5 g cukru/100g nebo 100 ml.
Bez cukru: obsahuje méně než 0,5 g/100g nebo 100 ml.
Se sníženým obsahem (energie, tuku, cukru, soli): obsah energie nebo živiny je snížen nejméně o 30% oproti srovnatelnému výrobku.
Light / lehký: obdobně jako "se sníženým obsahem" ale na více s ohledem na vlastnosti, v důsledku kterých je výrobek "lehký".